75% konvenčných kurčiat sú plné karcinogénneho arzénu


Je množstvo dôvodov prečo by sme sa mali rozhodnúť jesť organicky pestované a chované potraviny. Neorganicky pestované zeleniny sú preplnené nezdravými toxickými pesticídmi zatiaľ čo konvenčné farmárske živočíchy sú prepumpované antibiotikami a inými chemikáliami.



 A to sme vynechali aj detail o tom aký dopad má takéto pestovanie na životné prostredie. FDA z USA pripustilo, že jestvuje nová príčina prečo by sme sa mali vyhýbať neorganickým potravinám, najmä hydine ako sú kurčatá. Je to práve preto, že sa zistilo že chované kurčatá majú vysoký obsah rakovinotvorného arzénu.

Arzén je prírodne sa vyskytujúca chemický element ktorý má dve formy – organickú a anorganickú. Hoci ani organický arzén nie je pre vás dobrý, ten anorganický je ešte horší. Najčastejším spôsobom akým sú ľudia vystavení arzénu je práve pitím kontaminovanej vody a potravinami ako sú ryby, mäso, mliečne produkty a nedávno, aj hydina.
 Okamžité účinky otrávenia arzénom sú zvracanie, bolesť brucha, hnačka, svalové kŕče a v extrémnych prípadoch dokonca aj smrť. 


Pokiaľ je človek vystavený arzénu po dlhšiu dobu, môžu sa vyskytnuť symptómy ako kožné lézie a zmeny v pigmentácii, neurotoxicita, cukrovka a kardiovaskulárne choroby.

Ako sa vyvarovať arzénu v sliepkach?





Hoci tak ako konvenčne chované, tak aj organicky chované sliepky môžu obsahovať stopy po arzéne, dokážete výrazne znížiť vystavenie tomuto toxínu prechodom na organicky chované sliepky. Jedna štatistika z inštitútu pre agrikultúru a obchodnú politiku preukázala, že takmer tri štvrtiny všetkých pŕs, stehien a pečení z konvenčne chovaných sliepok mali značnú hladinu arzénu, zatiaľ čo len tretina organických.