Repa proti zápalu! RECEPT





Repa je nespočetnekrát na zozname tých najzdravších zelenín. S jej dlhým a zaujímavým zoznamom prínosov pre naše zdravie, niet sa čomu čudovať že experti sa ju nám snažia zahrnúť do denného jedálnička. Hoci repy majú najvyšší obsah cukru zo všetkých zelenín, to neznamená že by ste ju nemohli jesť pravidelne. Nielenže sú chutné, no taktiež obsahujú živiny ktoré vaše telo bude chcieť viac a viac.



Tu je zoznam toho čo vám vie repa priniesť

· Znižuje krvný tlak


Stačí jesť repu, a už to vám zníži krvný tlak za pár hodín! Štúdia potvrdila že pitie jediného pohára šťavy z repy zníži systolický krvný tlak v priemere o štyri až päť bodov. Táto sila je nájditeľná v prírodných dusičnanoch ktoré repa obsahuje, tie sa konvertujú a metabolizujú do oxidu dusnatého. Táto dusnatá kyselina zrelaxuje a rozpína krvné cievy čo teda zlepší váš krvný obeh a zníži váš celkový krvný tlak.

· Zlepšuje výdrž

Pokiaľ potrebujete pomoc počas vaších cvičení, práve repa môže byť odpoveďou na takéto problémy. Štúdie preukázali, že ľudia ktorí konzumovali repu ešte pred ich workoutom, cvičili o 16% dlhšie než tí ktorí ju nekonzumovali. Opäť sú „na vine“ dusičnany ktoré konvertujú na dusičnatú kyselinu, tá znižuje potrebu kyslíka na cviky nízkej intenzity zatiaľ čo zlepšuje toleranciu pre cviky vysokej intenzity






· Bojuje proti zápalom


Repa je bohatá na betaín, ten bojuje proti zápalom tým ,že chráni bunky, proteíny a enzýmy pred vplyvom prostredia. Betaín bojuje voči zápalom, chráni vaše vnútornosti, zlepšuje vaskulárne rizikové faktory a zabráňuje množstvu chronických chorôb!


RECEPT – Humus z pečenej repy


Ingrediencie

· 1 malá pečená repa

· 1 ¾ pohára cíceru

· Kôra z veľkého citróna


· Šťava z polovice veľkého citróna

· Zdravá štípka soli a čierneho pepru

· 2 veľké cesnakové strúčiky, drvené

· 2 okopisté lyžice tahini

· ¼ pohára extra panenského olivového oleja




Inštrukcie





1. Pec rozohrejte na 190 stupňov, stonku a väčšinu z koreňa repy odstráňte, očistite a umyte pod vodou dokým nie je čistá

2. Repu/repy zabalte do fólii, pokropte repkovým olejom, zabalte na tesno a upečte počas 1 hodiny, repa/repy by mali byť následne jemné. Vložte do misky (kvôli šťave) a tú vložte do chladničky aby ste ju ochladili na izbovú teplotu.

3. Ak je repa schladená a ošúpaná, rozštvrte ju a vložte ju do mixéra, mixujte dokým nezostanú malé kúsky.

4. Pridajte zvyšné ingrediencie okrem olivového oleja a rozmixujte do jemna.

5. Pomrholte olivovým olejom zatiaľ čo je tento humus mixovaný.

6. Ochutnajte a ochuťte podľa vašej predstavy, napr. soľou či citrónovou šťavou alebo olivovým olejom, pokiaľ je príliš hustá, pridajte vodu.



7. Môžete ponechať v chladničke na 1 týždeň.






foto : fit.server.sk